Partizani so ponovno v modi

Kot kaže so filmi z partizani ponovno v modi. Vendar ne mislim tu na novodobne filme, kot je pred kratkim posnet in predvajan kratki film Žige Virca, Trst je naš. A tudi tega so ljudje sprejeli z veliko mero simpatij. In verjetno z veliko dozo nostalgije. Prav nasprotno, kot naši ”junaški” sosedi Italijani, za katere se tako ve, da se že ob najmanjšem poku razbežijo ko prestrašeni zajci po zorani njivi.

Predvsem imam v mislih partizanske ”kavbojke” kot so Kozara, Sutjeska, nepozabni Valter in zgodovinska Bitka na Neretvi. Prav slednji trije so bili prikazani v ciklusu partizanskih ali bolje rečeno antifašističnih filmov, katere so ob torkih zvečer predvajali na hrvaški nacionalki. In glej ga zlomka. Po gledanosti je Bitka na Neretvi potokla celo gledanost najvažnejše postranske stvari na svetu – nogomet. Tekmo Lige prvakov med Juventusom in Bayernom si je takrat na Nova TV ogledalo 10,6 procenta gledalcev. Neretvo na HRT – 33 procentov. Ali drugače povedano vsak tretji Hrvat.

Pa tudi jaz. Partizanske filme sem vedno imel rad. Konec koncev so bile to naše, jugoslovanske kavbojke. Ker pač razen Vinetoua in Old Shatterhanda, ki sta se skrivala, pretepala nepridiprave in reševala nemočno indijansko rajo okrog Plitvic drugih indijancev in kavbojcev nismo imeli, so si filmarji izmislili drug način akcije. Ki je narodu na tem področju bolj pisan na kožo. V obliki hudobcev so se znašli Švabi, pa makaronarji in petokolonaši, katere so brez problemov in v naše skupno veselje mikastili tako Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Bata Živojinović, Bert Sotlar, Pavle Vuisić, pa seveda tudi nepozabni Richard Burton. Vsi smo iz vsega grla združno kričali – Na juriiiiš, medtem, ko je Yul Brynner ”dvignil” še kakšen most. In bil neposreden ”krivec” za stavek, ki je z Boškotom odkorakal v hladno Neretvo in anale YU kinematografije – preko vode do slobode.

Počasi a vztrajno so odkorakali tudi filmi s partizansko tematiko. Pa vendar. Kot izgleda jih ljudje še vedno niso pozabili. Še več. Z veseljem si jih radi ogledajo še danes. Zakaj? To pa je verjetno vprašanje za kakšno drugo temo.

Bitka na Neretvi - filmski plakat

Bitka na Neretvi – filmski plakat

  • Share/Bookmark
 
01
Laurent-Bocald
28.03.2010 16:45

V imenu domobrancev bom napisal sledeči komentar, da jim prihranim bolečine in jezo, ki bi jih sicer morali vložiti v pisanje:

Kaj je rdečkarji, vas muči nostalgija (Heil, Hitler)?! Je rdeča, tranzicijska vlada zajebala državo in se vam toži po starih časih (hvaljen bodi, Oče naš)? Se izogibate resničnosti, resničnosti pobojev (Huda jama), preganjanja, korupcije, nemorale (Ave Maria).

POKESAJTE SE

02
franc
28.03.2010 18:59

malo mlad si, da bi tako pisal o “kavbojkah! naših seveda. To kar smo občutili ob gledanju ne boš nikoli razumel. laurent bocald! nikar ne piši v imenu domobrancev! te ni nihče prosil. tudi moj oče ne!

03
varagal
28.03.2010 19:27

Dejstvo, ki ga ne bova spremenila ne ti, ne jaz je, da zmagovalci pišejo zgodovino. Pa če je to všeč ali ni meni, tebi, sosedovemu Jurčku, neandertalcem, Indijancem, ljudem iz črne Afrike, belim kolonialistom, Zulujem, domobrancem, ustašem, četnikom, vsem, ki so bili ‘’spuščeni” skozi dimnik koncentracijskih taborišč, nekaj deset milijonom umorjenih ljudi, ki jih je zagrešil nacizem in fašizem, žrtvam povojnih pobojev, Stalinovim žrtvam, žrtvam ameriškega sranja povsod po svetu, žrtvam terorističnih napadov skrajnežev ali milijonom otrok, ki še danes v tako imenovanem civiliziranem svetu opravljajo fizično naporna in zdravju škodljiva opravila, medtem ko svet bolj ali manj miži in obrača glavo vstran od problema. Ne jaz in verjetno tudi ti, nisva bila prisotna pri zgoraj opisanih dogodkih. Zato je tvoj komentar milo rečeno- pretiran. Zgodovine se ne da spreminjati. In tudi s prstom kazati je jalovo početje.
Veliko bolje je vložiti energijo v zadeve, ki se dogajajo ZDAJ. Če jih seveda želimo videti….

04
varagal
28.03.2010 19:33

To kar kdo občuti ob ogledu filma verjetno razume vsak le sam zase. Glede mladosti pa je tak, da sem pri svojih 42-ih letih za nekoga star kot metuzalem, spet za drugega še dokaj mlad. Res mlad pa bi bil za vse, če bi umrl. Takrat bi vsi govorili: pa tako mlad je bil :) Vsekakor pa upam, da se še vedno pogovarjamo o filmu.

05
sebastian
28.03.2010 19:44

mislim da jaz nisem nič starejši od tebe, Laurent. samo vedi una banda, ki zdej vodi državo in vsi uni, ki jo podpirajo kot si ti bojo dosegli samo to da, NAS BO VEČ IN VEČ. takrat kadar sta se menjala sistema se je use spremenilo: bratstvo in edinstvo sta zamenjala kriminal in tajkuni.
kar se pa tiče domobrancev se strinjam z gospodom Francom, pravi domobranec se bori za svoje ljudstvo in svojo zemljo ne pa za svojo vlado in njen sistem! kot očitno ti misliš..

06
franc
28.03.2010 19:54

veš kaj varagal? metuzel pa res nisi. jaz sem se pri teh letih šele orng zbudil. v bivši Jugoslaviji so bili partizanski filmi o.k. od sutjeske pa smo res preveč pričakovali. burton je bil v filmu pravi idiot. pa yul v neretvi isto. edini ,ki je kolkr tolk pasal je bil Hardy.

07
sebastian
28.03.2010 19:54

pa Varagal opravičujem se ti ker sem zanemaril vsebino članka.
Res je, še posebej na primorskem nas je dosti takšnih, ki so nam taki filmi zelo pri srcu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !